Četiri manje poznate činjenice koje možda niste znali o maslinovom ulju
Maslinovo ulje je zaista prekrasan sastojak i osnova u kuhinjama širom svijeta.
No unatoč tome, nedostatak znanja o sitnijim detaljima proizvoda prilično je rasprostranjen. U nastavku pročitajte nekoliko manje poznatih činjenica o maslinovom ulju.
1) Maslinovo ulje u biti je voćni sok
Vjerovatno nikad prije niste čuli, ali ovo je jedna od činjenica o maslinovom ulju koja će iznenaditi mnoge: masline su voće, a ulje je voćni sok.
Najbolji sokovi su oni koji su svježe iscijeđeni, isto vrijedi i za maslinovo ulje, što nas dovodi do sljedeće povezane činjenice.
2) Razlike u okusu mogu biti zbog
Razliku maslinovih ulja koja imaju dobar okus i onih koja imaju manje dobar okus može činiti vrijeme otkad je boca otvorena.
Na sličan način kao i vino, kad je sadržaj izložen zraku, oksidacija započinje i ulje će izgubiti svoj okus i aromu.
3) Svjetlost uništava i najbolja maslinova ulja
Jeste li se ikad zapitali zašto maslinovo ulje obično dolazi u tamnozelenoj bočici? To je zato da se smanji količina svjetlosti koja dopire do ulja.
Osim zraka, svjetlost također uzrokuje oksidaciju, mijenjajući korisne kemijske spojeve i zamjenjujući antioksidante slobodnim radikalima.
4) Nemojte ulju suditi po boji
Razlika u boji maslinovog ulja može se uvelike razlikovati, od živahnog zelenila do žutog i zlatnog. Ali evo nešto što možda niste shvatili: boja maslinovog ulja nije pokazatelj njegove kvalitete.
Ponovno uspoređujući s vinom, boja se određuje zrelošću maslina prilikom berbe. Nezrele, zelene masline stvaraju ulja zelene boje. Zrele i tamne masline proizvode zlatna ulja.
Jeste li znali sve činjenice? Zanima vas nešto dodatno? Javite se, komentirajte ili postavite upit u komentar.